lauantai 5. huhtikuuta 2014

Pikkuihmisten valtakunta

Uudet lähiöiden omakotialueet ovat hirveän kivoja - hymiö ja kolme huutomerkkiä. Pieniä taloja, pieniä pihoja pienine istutuksineen ja taloissa pieniä ihmisiä hämmästyttävän kaavamaisine ajatuksineen. Varsinaisia pikkuihmisten valtakuntia siis. Ja kun pihassa seisoo Audi aanelonen niin tietää, että talossa asiat ovat mallillaan.

Kun kevät koittaa niin päästään taas pihahommiin. Pikanttia puurtamista puutarhassa suorajakelumainosten ehdottamilla ratkaisuilla. Kauempaa katsoen näyttää melko sarjatuotannolta, mutta kun asiaa sisältäpäin katsoon niin kohde onkin ainoa laatuaan maapallolla; yksilöllinen ja juuri asukkaiden näköinen koti ja pihapiiri. Raitapaitaisen suomalaisen sisustus- tai puutarhalehden tätimäisen päätoimittajan mukaan tosi ihana koti. Joopa joo.

Hulppea 800 neliön tontti pitää tietysti reunustaa pensasaidalla laatikkomaisen vaikutelman vahvistamiseksi. Ja kuten naapurimme teki niin aita istutetaan kiinteistöjen rajalinjaan kysymättä naapurilta suostumusta tai ylipäänsä ajattelematta toteutusta lainkaan. Ilman naapurin suostumusta aita pitää tietysti istuttaa kokonaa omalle puolelle siten, että aidanne ei täysikasvuisenakaan yllä naapurin puolelle. Lisäksi aita tulee olla hoidettavissa omalta tontilta.  No tässä tapauksessa en jaksa siirrättää aitaa kun ainoa intressimme on päästä alueelta pois.

Aidan lisäksi tietysti uusvanhan puukopin pihassa pitää olla muutama omenapuu ja marjapensas. Mikä onkaan mukavampaa kuin aina syksyisin ajella ruohonleikkurilla maahan pudonneiden mätien omenien päältä. Toinen mahdollisuus on tietysti antaa koiran vetää jurrit antamalla hänen syödä käyneitä omenia. Anteeksi rujo huumorini; kyseessähän on tietysti trendikäs hyötypuutarha niin kuin naistenlehdissä kerrotaan.

Omakotiasujan ainainen ongelma on tilanpuute. On haravaa, talikkoa, ruohonleikkuria, kottikärryä ym. muuta yllättävää tavaraa, jotka pitäisi saada varastoitua johoinkin. Kun on tullut ostettua se halvin suorakaiteen muotoinen lautakoppi ilman kunnon varastotiloja niin puutarhan tarpeille ei oikein ole tiloja. Mikä avuksi? No kevyet piharakennukset tietysti, joita löytyy rautakauppojen pysäköintialueiden laitamilta. Jo ennestäänkin ahtaaseen pihaan pitää koota vielä yksi koppi lisää; kevythirsinen (=raakaponttilauta/ paneeli) ulkovarasto. Jos mahdollista niin uusi tulokas maalataan täysin eri väriseksi kuin asuinrakennus. Näin vahvistetaan ennestään alueen leirintäaluemaista vaikutelmaa.

Yksi mahdollisuus ylijääneen rakennusmateriaalin ym. tavaran varastointiin on tietysti perinteinen kevytpeitteellä peitetty jätekasa, joita mahtuu tontille useampia. Ja naapurit kiittävät. Tietysti tuulessa liehuvat kevytpeitteet toimivat pelätteinä mukavasti vaikkapa kasvimaan yhteydessä haittalintuja vastaan.

Mukavaa kontrastia uusille alueille saadaan nimenomaan pihankäytöllä. Kun naapureina ovat esimerkiksi pihan suunnittelun avaimet käteen toteuttanut kiinteistö ja pihaansa paikallisena rakennustavaran jätteenkäsittelykeskuksena käyttävä kiinteistö niin naapurisovun lähtökohdat ovat selvät.

Omakotikiinteistöjen arkkitehtisuunnittelussa ja rakentamisessa ympäristön huomioiminen niin rakennetun ympäristön kuin maisemankin vaalimisen suhteen on merkittävä seikka. Jos ympäristö on edellä kuvatun mukainen niin paras sijoituskohde lienee hyvät sälekaihtimet.